La Xarxa d’Emissores Municipals Valencianes és una entitat que agrupa a les emissores de ràdio municipals del País Valencià. Va nàixer en 2007 i va arribar a aglutinar 13 emissores, si bé posteriorment el número es reduiria i n’arribaren a ser únicament cinc, sobretot perquè algunes de les ràdios foren suprimides pels seus ajuntaments, com el cas de l’Emissora d’Aldaia Ràdio. En febrer de 2016 es va fer una reunió a Mislata on va donar-se un nou impuls a la Xarxa, que podria arribar a abrigar a 20 emissores.

Aquell nou impuls va desembocar en una nova posada en marxa, com a ens depenent de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies. En un acte celebrat al MuVIM el 20 d’abril de 2017, la XEMV va agrupar una trentena d’emissores.

A hores d’ara, ja són més de trenta les emissores aglutinades en aquesta institució que, a més, realitza de forma conjunta un programa setmanal que va arrancar en juny de 2018 i que continua en l’actualitat.

També, i des del 2019, la XEMV celebra el Dia Mundial de la Ràdio en un esdeveniment al qual també s’han sumat la Generalitat Valenciana i la Diputació de València, a més de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.

XARXA D ' EMISSORES MUNICIPALS VALENCIANES

La Xarxa d’Emissores Municipals Valencianes (XEMV) compta amb dos premis en el seu currículum:

  • Premi al millor programa de Ràdio de les emissores municipals d’Espanya. Atorgat en l’edició 30 dels Premis de Comunicació de la Diputació de Barcelona, en 2011.
  • Premi de Ràdio Associació de Catalunya al programa “Quatre en un taxi”, d’Aldaia Ràdio (XEMV); en l’any 2008, per haver dotat la ràdio valenciana d’un espai de reflexió general que, amb pluralitat i respecte, desenvolupa l’anàlisi des d’una perspectiva comarcal.

A més, la XEMV al costat d’altres associacions d’emissores municipals de tota Espanya van arribar a crear, baix l’impuls de COMRàdio, una plataforma estatal que a hores d’ara es troba en standby però que caldria tornar a impulsar.

FEDERACIÓ VALENCIANA DE MUNICIPIS I PROVÍNCIES

La Federació Valenciana de Municipis i Províncies és un ens supramunicipal que acompanya a les localitats valencianes en la seua tasca diària, assessorant, formant i, en general, lluitant pel municipalisme.

Aquesta entitat va apostar de forma clara per la XEMV, donant-li el paraigua que necessitava per a la nova formació, però també pel programa El Rall, i és que és la FVMP l’encarregada de sustentar econòmicament aquest espai radiofònic.