EL RALL (Programa complet · 25/10/2021)

El Rall s’ha sumat hui a la celebració del Dia del Comerç Local, un sector que té més de 60.600 establiments i dona treball a més de 120.000 persones en tot el nostre territori. És a dir, és una peça clau del teixit socioeconòmic valencià i un element essencial per a la qualitat de vida dels nostres pobles i ciutats.

Un exemple d’este treball en equip és la marca “Comerç actiu”, que aglutina les 17 associacions de comerç local de la Mancomunitat del Camp de Túria. Chelo Herráez, la directora del Departament de Promoció Econòmica, ens ha contat com han celebrat el dia. També hem conegut les iniciatives que s’han posat en marxa a Altea per a celebrar este Dia del Comerç Local.

A més, com cada dilluns, ha tornat ‘La ruta dels esmorzars’. Arnau, Joan i Pelayo ens han portat a Guadassuar per a descobrir-nos l’àmplia oferta que tenen al Bar el Poliesportiu per al cap de setmana i la resta de dies.
Hui hem tornat a ‘Descobrir paraules’ del nostre vocabulari i del nostre imaginari col•lectiu. Des de la Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València ens han parlat de la festa de la Nit d’Ànimes o de les Animetes. Ens han advertit que cal recuperar l’imaginari col•lectiu de la por i les nostres paraules, com ara “espantacriatures”, “tots sants”, “animetes”, “cresol”, “ossets”, “fanalets”, “butoni”, “el moro musa”, “la quarantamaula”. A més, hem de crear nous conceptes de “la festa de les ànimes”, o recuperar-ne d’altres, com “la festa dels fanalets de meló”.
D’altra banda, en les Xarrades en Xarxa hem seguit parlant del comerç de proximitat. Amb les nostres col•laboradores hem reflexionat sobre el comerç local com a model econòmic sostenible i inclusiu. Un dilluns més Josepa Cucó, Pepa Guardiola i Tesa Giner ens donat la seua opinió i valoració sobre els temes d’actualitat.
En la segona part, hem tingut esport. Hem descobert el “Madel”, una de les modalitats més noves de pilota valenciana que ha celebrat aquest cap de setmana la final del Torneig de Mestres a València. El seu creador, Ricard Sentandreu, de Castelló (la Ribera), i un dels finalistes del Circuit Intercomarcal ens han explicat com es viu aquest esport que cada dia té més seguidors i seguidores.
I hem tancat amb les peculiaritats que té l’oratge en les nostres comarques, concretament hem descobert com és a Banyeres de Mariola, l’Alcoià, gràcies a Juan, un dels socis d’AVAMET.

Comparteix aquesta publicació​

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Més continguts per a explorar​