El Rall

El Rall és un programa setmanal realitzat per la Xarxa d’Emissores Municipals Valencianes amb el suport de la Federació Valenciana de Municipis i províncies on repassem l’actualitat dels municipis valencians d’una manera pròxima, rigorosa, diversa i plural per a transmetre a l’audiència el “bategar” dels pobles.

Així, al llarg de dues hores, a més de conéixer de primera mà les festes, tradicions i agenda cultural de la quinzena d’emissores que participen activament en aquest espai radiofònic, també ens apropem als temes que preocupen el veïnat, així com a les associacions que hi treballen als pobles. A més, comptant amb el suport de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, també apropem informació de rellevància per a les administracions locals.

En definitiva, es tracta d’un espai que busca vertebrar, amb un ampli recull de veus i accents de tot el territori que demostra la gran qualitat que tenen els professionals de les emissores municipals i, també, l’àmplia vida que hi ha a les localitats valencianes.

ON S'ESCOLTA?

El programa s’emet els dissabtes i diumenges de 9.00 a 10.00 hores en À Punt Ràdio i durant el dissabte en més de 20 emissores de la Xarxa d’Emissores Municipals Valencianes.

AUDIÈNCIA

Respecte a l’audiència és bastant difícil de mesurar per a les emissores municipals, ja que com són xicotetes i de freqüència limitada al seu mateix municipi, és complicat tindre unes dades reals perquè no están inclosos en l’EGM de moment.

En la ràdio autonòmica, acabem la temporada anterior (juliol 2019) amb una mitjana d’audiència d’uns 17.000 oïdors setmanals, encara que en aquesta temporada ja hem tingut moments de fins a 30.000 oïdors.

XARXES SOCIALS

Tant la XEMV com el programa tenen página de Facebook i Twitter on es comparteixen les noves edicions de l’espai, així com des de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.

També tenim un perfil en ivoox on pengem els podcasts a més de l’espai “Ràdio a la carta” de la web d’À Punt.

ESTRUCTURA

El programa té una duració de 2 hores. En la primera hora repassem l’actualitat dels municipis, és a dir, connectem amb les emissores perquè ens compten les notícies i, a més, ampliem els dos o tres temes més importants de la setmana.

La segona hora és la més “Cultural” i ací, a més de l’agenda, parlem de propostes culturals, d’oci, entrevistes a bandes emergents… i d’un ampli etcètera de projectes amb perspectiva municipalista.

EQUIP DE TREBALL

Per a realitzar cadascun dels programes, comptem amb la participació de 15 emissores municipals que faciliten continguts d’informació i agenda, així com proposen els diversos temes destacats que es produeixen en la seua localitat. Concretament, aquestes emissores són:

A més, de forma esporàdica també hi ha emissores com La Veu d’Ondara, Ràdio Bunyol, Ràdio Riba Roja o Altea Ràdio que envien peces o temes a tractar.

Totes aquestes peces, així com la confecció de l’escaleta i el guió està coordinat per la directora i presentadora de l’espai, Helena Montaner.

HELENA MONTANER

Helena és la persona que, de la mà de la XEMV, s’encarrega de la producció, guió i presentació del programa El Rall des de juny de 2018, quasi des del naixement d’aquest programa que, en les primeres edicions, va comptar amb la veu i dirección d’Alba Veryser.

Així, aquesta periodista formada en l’entorn local, ha conjuminat esforços amb les emissores municipals per a demostrar la qualitat tècnica i humana que les xicotetes ràdios poden tindre.

Helena ha cregut sempre en la información de proximitat, per la qual cosa per a ella va suposar una enorme alegria formar part d’aquesta gran família radiofònica.

Com ha comentat en diverses ocasions, per a ella “és un gran orgull donar veu i visibilitat als milers de projectes interessants que es realitzen en els municipis participants i ha sigut un plaer anar descobrint localitats de les quals només coneixia el nom”.

La XEMV i les emissores participants del programa El Rall hem aconseguit ser un grup que rema en una única adreça: informar amb la màxima rigorositat posant el focus en la proximitat.